Jobb

Att vara arbetslös

I dagens samhälle är det svårt att få jobb som ung. Arbetsgivare vill att den de anställer ska ha erfarenhet och utbildning. Som ung har man ingen tidigare erfarenhet av jobb, vilket gör det svårt att få jobb. Därför går de flesta ungdomar ut i arbetslöshet efter att de tagit studenten och valt att inte plugga vidare. För att få jobb som ung gäller det att gå ut och fråga om det. Man måste vara aktiv och ha en vilja. Saknar man viljan och stannar hemma istället för att gå till en affär och fråga om ledig anställning så är chansen för längre arbetslöshet mycket större.

Studier visar på att de som är arbetslösa under flera år hamnar i depressioner. Vilket även kan hända tidigare i arbetslösheten. En depression gör att det blir svårare att komma ut i arbetslivet. Det är enkelt att vänja sig vid sin hemmamiljö och om man lyckas få jobb kan det vara svårt att ta sig ur vardagen man haft under en längre period. Många ungdomar lever hemma längre och dem blir försörjda av sin familj. Depressionen som uppstår är mycket på grund utav försämrat social liv och upprepande dagar med samma intryck. För att hålla igång hjärnan och kroppen behöver man röra sig och få nya upplevelser. Som arbetslös är det svårt att få detta.
Studien visar även att är man under en längre tid arbetslös och blir deprimerad kan det lida till förtidig död. Kroppen slår ner sig och hjärnan aktiveras inte på samma sätt som om man hade ett jobb. Att hitta ett jobb som man trivs med är inte alltid så lätt och man ska se det som en stor vinst om man hittar ett jobb inom ett par månader efter att man blivit arbetsläs.

Har man haft en hobby under tiden man haft ett arbete och sedan blir arbetslös kan det vara svårt att avsluta sin hobby på grund utav sina ekonomiska problem. Det kan vara att rida eller spela spel. De som har spel som hobby, till exempel trav eller lotto, kan få svåra problem om dem inte inser sin situation. Hobbyn dem har är beroende utav en stadig inkomst. Några tror att man kan leva på vinsten av spel – om man vinner. Har man inte ett fastjobb när man spelar på lotto eller trav så kan det nästan kallas ett spelberoende eftersom man inte kan sluta. Även om man har pengar för stunden så kommer dem att ta slut någon gång och pengarna man får måste man lägga på bostad och mat. Hade man ett jobb skulle man kunna utöva sin hobby och ändå betala för sitt boende.
Samtidigt kan möjligheten till vinst när du spelar på lotto ge en positiv effekt. En riktigt stor vinst kan säkra upp din framtid och du behöver då inte stressa över räkningar som måste betalas på samma sätt. Dock bör man ändå försöka leta efter ett jobb, då vinstpengarna inte räcker hur långt som helst. Sedan kanske det känns roligare och betydligt mer givande att tjäna sina egna pengar och få en mer långsiktig plan.