Jobb

Praktik

Att skaffa jobb kan man göra på många olika sätt. Den gyllene regeln är dock att aldrig ge upp. Ett jobb är idag svårt att få och det gäller att man visar sitt yttersta och hela tiden ger allt för att få det jobb man vill ha, då tillit och kämpaglöd är något arbetsgivare uppskattar hos en medarbetare.

Idag är det väldigt viktigt med en bra och grundläggande utbildning. Speciellt viktigt är det att man har grundskole- samt gymnasieutbildning. Har man till exempel hoppat av skolan eller inte klarat den kan det bli svårt att få jobb då arbetsgivaren ofta kollar till hur dina betyg ser ut. Det är inte förrän man är äldre som man börjar bedömas på sina erfarenheter.

Att skaffa erfarenheter är, som ni förstår, även det mycket viktigt att göra. Genom att sköta sina jobb, oavsett om man sitter bakom ett skrivbord på ett kontor eller sitter i kassan på ICA, kan man utveckla ett kontaktnät med bra referenser. Dessa kan man sedan använda sig av när man söker nya jobb. Dock är det viktigt att hela tiden höra med den referens du anger om det är okej.

Att praktisera är ett mycket givande alternativ om du inte har varken fullständig utbildning eller erfarenheter. Du kan även stöta på arbetsgivare som vill att du praktiserar trots erfarenhet och utbildning. Detta för att se om den arbetsinsatts du gör behöver för företaget eller för att man vill se om du är rätt person för jobbet. Även du får möjligheten att se om det är ett jobb för dig. Under en praktik får du ej betalt för ditt arbete, men du har all rätt att kräva att detta blir en erfarenhet som arbetsgivaren intygar till.

Praktik kan du få genom till exempel arbetsförmedlingen men du kan även fixa den på egen hand genom att till exempel fråga på de företag du är intresserad av att jobba för om det är något som dem skulle vara intresserade av.