Jobb

Att söka jobb

När man för första gången hamnar i sitsen att man inte har något jobb så är det svårt att veta var man ska vända sig. Detta händer som vanligast när man har tagit studenten, men kan även ske senare i livet.

Det första man bör göra är att skriva in sig hos Arbetsförmedlingen. Här kan man av sin kontaktperson, ens handläggare, få mer hjälp på vägen mot att få ett jobb. Till en början får man ofta gå på en mängd olika informationsmöten där man bland annat får lära sig hur man skriver ett korrekt CV, vad som händer när du nu är arbetslös och vilka regler som gäller för dig (dessa skiljer sig en del beroende på hur gammal du är och om du är ny på arbetsmarknaden eller ej). Med hjälp av dessa nya kunskaper kan man sedan ge sig ut och försöka söka jobb.

Självklart är det inget tvång att skriva in sig hos Arbetsförmedlingen, utan man kan om man vill försöka sig på sitt jobbletande själv. Även om du inte är inskriven hos Arbetsförmedlingen kan du nyttja deras platsbank där företag lägger upp annonser för jobb som du kan söka. Fördelen med att vara inskriven hos Arbetsförmedlingen är dock de övriga möjligheter som du kan få via med. Till exempel kan du efter ett par månaders inskrivning få rätt att ha praktik eller få gå någon utbildning som de arrangerar.

Utöver att söka de jobb som Arbetsförmedlingen annonserar ut så ska man se sig omkring i sin närhet. Kanske har en kompis nämnt att de söker folk på dennes jobb eller att du vet att de söker extrapersonal på den lokala matbutiken. Berätta för så många som möjligt att du söker efter ett jobb, så kanske dem kan ha dig i åtanke när de i sin tur får reda på att de finns lediga arbetstillfällen någonstans. På nätet finns det även en mängd andra sajter där man kan söka jobb utöver Arbetsförmedlingens egen hemsida. Sedan kan du ju medans du letar jobb försöka få till små sidoinkomster för att tjäna ihop lite pengar. Kanske kan du sitta barnvakt så släkt och vänner eller göra andra småjobb här och där.

Självklart ska man inte heller vara blyg för att söka jobb som egentligen inte finns! Skulle du tycka det vore kul att få jobba på ett visst ställe som inte har någon ledig plats utannonserad, så skicka in ett CV dit iallafall. Kanske kan det vara så att just din anmälan väcker ett intresse hos dem och du får komma in på intervju i framtiden, eller att du kanske kan få till en praktikplats där! Kanske kan man tycka att detta känns som att fuska sig fram till ett jobb, men så är det inte alls. Att ta eget initiativ är ofta väldigt uppskattat och visar företaget att du är villig att jobba för att få ett jobb hos dem. Se istället jobbsökandet som en tävling mot dig själv, där du utmanar dig till att våga ta ut svängarna lite och prova på nya och påhittiga sätt att få tag på ett jobb.